2. října 2023

Umělá inteligence na konci Září roku 2023

Vítám Vás u krátkého přehledu zajímavostí ze světa AI. Následující texty mě zaujaly na konci září roku 2023. 

Mistral AI

Francouzský startup Mistral AI zveřejnila svůj jazykový model 7B jako open source. Podle dostupných zdrojů je výkonnější než LLaMA-2. 

https://mistral.ai/news/announcing-mistral-7b/ 

Dezinformace a manipulace.

Nový český nástroj Verifee, který je zdarma k dispozici jako AddOn údajně dokáže rozpoznat když texty které se snaží s vámi manipulovat a dokonce dokáže ověřit jejich důvěryhodnost. Držíme pěsti tomuto studentskému projektu v oblasti AI. https://verifee.ai 

Kvokání slepic.

Víte co si vaše slepice mezi sebou šuškají? Na to se snaží přijít i japonci pomocí AI. Zajímavá aplikace AI. Pak už jen ten univerzální překladač, prosím.  [VTM-Zive-cz]

Jak se studuje AI

České želízko v ohni umělé inteligence, Matyáš Boháček, který nyní studuje na Stanfordově univerzitě v USA, poskytl rozhovor Seznamu. Jak se má školství postavit k umělé inteligenci? Jak funguje vysoká na Stanfordově a k čemu, on sám, používá umělou inteligenci. I o tom se dozvíte od Matyáše Boháčka, který stihl ještě během střední školy napsat několik uznávaných vědeckých prací o AI. 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-ai-umela-inteligence-expert-hleda-jak-zastavit-lhare-237540

Konec dobrý, všechno dobré

Tohle je první pokus o podobný souhrn. Bohužel ani ChatGPT4 ani Bing AI si s tímto článkem moc dobře neporadili. Nepodařilo se mi je přesvědčit k věrohodným výsledkům. Tak aspoň trochu pomohli.  Pokusím se tedy příště znova a lépe. Děkujeme za všem za podporu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat